Schysta besök på Omberg 

Vill du göra ett så hållbart och schysst besök som möjligt?
Här är 4 tips på hur du kan göra besöket till en fröjd för både dig som besöker oss och de som lever här!

1, Välj rätt tidpunkt för ditt besök.

Vissa dagar och tider är det så mycket besökare på våra parkeringar att du gör dig själv och andra en tjänst genom att besöka oss eller Omberg en annan tidpunkt.

Det är som mest besökare här under helger på soliga vår- och höstdagar, framförallt lördagarna. Under söndagseftermiddagarna lättar det på trycket, så kom förbi vid 14-tiden om du endast kan besöka oss under helgen.

Vill du komma till berget för att träna några timmar på helgen så görs detta bäst tidigt eller sent på dagarna så man undviker de tidpunkter då flest besökare är här – vilket är mellan kl.11-17.

Vardagar under vår och höst är det färre besökare på Omberg och då passar det utmärkt att besöka berget och dess företagare.

Under sommaren är det mycket vädret som styr – då det är lika mycket/lite besökare oavsett veckodag.

Summering:
+ Besök oss vintertid, eller vardagar under vår och höst
+ Om du kommer helger vår och höst, välj söndagseftermiddagar
+ Kom när det regnar, kom när det är dimmigt. Det är då du möter det riktiga, sanna Omberg. Omma betyder dimma, och Omberg är dimmornas berg – och det är då det ska upplevas!

2, Ta med dig skräpet hem i bilen

Toalettpapper förmultnar på några veckor/månader om det får ligga under marken. Alltså i jord, inte på jord.
Toalettpapper som ligger på jord, alltså ovan mark, förmultnar lååååååååångsamt.
Så ta med dig en liten påse hemifrån och kasta allt skräp där, inklusive ditt toapapper.

(Dass finns förresten vid Stocklycke, vid vindskyddet mellan Ombergs Turisthotell och Ellen Keys Strand, vid Älvarumsudde, vid Västra Väggar , på Hjässatorget och vid Höje Lilläng)

– – –

Ja, det finns några soptunnor på Omberg, men snälla låt dem vara för de som vandrar i flera dagar.

Soptunnorna på Omberg fylls över på helgerna och hinner inte tömmas i den takt som besökaren fyller dem med McDonalds-påsar och salladsaskar från livsmedelsbutikerna. Har man släpat dit sin mat i den typen av förpackning har man förmodligen åkt bil till berget och då kan man förmodligen också ta med sig skräpet hem i sin bil igen, vore väl schyst!

Även om det finns plats i en soptunna, ta gärna med dig ditt skräp hem igen, och spara utrymmet i soptunnorna till de som inte kan ta hem skräpet lika lätt som du själv – dessutom kan du källsortera det hemma, för det görs inte i dessa tunnor.

Under natten letar sig djuren fram till överfulla soptunnor och nästa morgon ligger skräpet i en 200-meters radie runt soptunnan. Inte bra för djuren, inte fint för besökaren och merjobb för de som tömmer tunnorna.

Latrin
Det finns en station för att tömma latrin intill dasset på parkeringen vid Stocklycke.

Summering:
+ Ta med dig ditt toapapper hem
– Lämna ALDRIG toapapper ovan marken – det kommer inte förmultna förrän om ett år eller två. “Skittrist” för andra besökare.
+Tog du med dig mat i bilen, ta med dig matskräpet hem i bilen igen, spara utrymmet i soptunnorna till de som verkligen behöver det.

3, Bidra till lokala företag

Här finns caféer, restauranger, hotell, vandrarhem och aktivitetsarrangörer. Du behöver inte besöka alla – men gärna en eller ett par stycken!
Du kan läsa mer om företagen i området här: www.upplevvadstena.se

Köp en fika eller en lunch, bo över minst två nätter, anlita såklart gärna oss – men spana också in Wettersaga som guidar till fots på olika platser runt berget.

Kontakta oss gärna om du vill ha tips!

4, Hittar du ett smultronställe – göm det i hjärtat till ditt nästa besök

…annars kanske det inte finns kvar nästa gång du kommer.

Det är fint att vilja dela med sig av det man gillar. Men med dagens informationssamhälle, sociala medier och Instagram-turism har det gått lite överstyr på många ställen. Det man delar nu når så många fler, och platser som inte är redo för många besökare kan på några dagar blir överfulla och förlora sin tjusning. Det kan också handla om att området saknar infrastruktur för parkering och renhållning.
Och överlag tycker de flesta att naturupplevelsen blir som störst när man är ensam (eller nästintill) i naturen.

Så om du hittar ett smultronställe på Omberg, låt det få vara din hemlighet och kom tillbaka hit och njut av det igen nästa gång.

Det sämsta du kan göra:

Är att under ett och samma besök:
– Resa hit med husbil och parkera gratis
– Ha med dig egen mat
– Röra dig på berget utan att anlita några lokala företag
– Kasta skräp i soptunnorna eller på marken
– Skriva i sociala kanaler och tipsa om att uppleva Omberg gratis

Det bästa du kan göra:

Är att under ett och samma besök:
+ Besöka Omberg under låg- eller mellansäsong
+ Bo två nätter eller fler på något av de fina boenden vi har i området
+ Äta minst en måltid på någon av restaurangerna
+ Ta med dig skärpet hem eller tillbaka till hotellet
+ Tipsa alla du känner och några till om hur bra besöket på Omberg var och uppmuntra fler att resa på det sätt du gjorde!