Vill ni ha en unik paddling för endast ert sällskap - boka in er, familjen eller kompisarna på en privat tur med guide! Upplev Vätterns klara vatten och Ombergs dramatiska klippor och mytomspunna grottor tillsammans med en av våra guider. Valmöjligheterna blir fler när sällskapet är ert eget, turerna anpassas efter era önskemål och ert tempo. 

Att paddla kajak vid Omberg är en fantastisk naturupplevelse som verkligen sticker ut. Vi paddlar på gränsen mellan det dramatiska berget och det vida Vättern. När sjön ligger stilla blir till och med sjöbotten en del av upplevelsen - genom Vätterns klara vatten ser man klart och tydligt alla stenar på flera meters djup. Med kajak kommer vi nära - nära både vattenytan och bergets klippor..
Tillsammans med oss blir upplevelsen trygg - ni kan slappna av och njuta av paddlingen så styr vi allt som man behöver tänka på runt omkring. De flesta som kommer till oss är nybörjare och många har aldrig suttit i en kajak förut. Men även erfarna paddlare ansluter sig till våra turer för att ta del av våra berättelser om Ombergs själ och betydelse för de som lever och levt här genom årtusenden.

Vi startar vid kajakuthyrningen i Hästholmens hamn strax söder om Omberg och paddlar tillsammans norrut, förbi kobbar och skär, passerar ruiner från Alvastras klostertid och vidare förbi författarinnan Ellen Keys hem. Vi fortsätter till Rödgavels grotta, den största och mest kända grottan av dem alla längs med berget. Dagsformen hos deltagarna och vädrets makter får avgöra hur långt vi kommer och när det blir dags att åter vända tillbaka till hamnen.

För vem?
För er som vill paddla som privat sällskap utan andra deltagare med på turen. Det blir bara ni och guiden. Denna tur fungerar bra även för dig som inte paddlat kajak tidigare. Alla ska kunna simma 200 meter och det är inte lämpligt att ta med med barn under 10 år på turen.

Tider?
En tur till Omberg och tillbaka med lite stopp på vägen tar 3-4 timmar. Om vädret blir dåligt kan vi av säkerhetsskäl behöva korta ner turen.

Pris
5000kr/totalt för upp till 4 personer, för en tre timmar lång guidad kajakpaddling med kajakintroduktion, hyra av kajak, paddel, kapell och flytväst. Är ni 5st eller fler är priset 1250kr/person.

START/AVSLUT Hästholmens hamn, 3km söder om Omberg (6km norr om Ödeshög)
SÄSONG Juni - September
DETTA INGÅR
Hyra av kajak, paddel, kapell och flytväst Lokal guide och kajakguide
Introduktion till kajakpaddling
DETTA INGÅR EJ
Picknick (medtag egen)
Transport till/från Hästholmen

Medtag
Ett ombyte packat i en vattentät påse. Picknick - alltid trevligt att stanna till och fika under turen - liksom halva grejen om du frågar oss!

Bra att veta
Vindar
Vindarna, och därmed vågorna, kan komma snabbt på Vättern och vi kan behöva ställa in paddlingen med kort varsel. Vi går vanligtvis inte ut med grupper på den här typen av paddling om det blåser mer än 5-6m/s från sydväst. Om det är så att vi måste ställa in hela turen från start p.g.a. vindarna så får ni pengarna tillbaka, men det beslutet fattar vi, utifrån vår säkerhetsplan. Lite vind och lite regn gör inget! Då paddlar vi som planerat! Vi kan inte garantera att ni kan paddla in i grottorna - det får vindarna och vågorna för stunden avgöra.

Dubbelkajaker och enkelkajaker
Vi använder i första hand dubbelkajaker - vi har ett fåtal enkelkajaker att tillgå på dessa turer och de används i första hand när vi är ojämnt antal deltagare i gruppen. Det gör att om ni är ett ojämnt antal personer så kan ni få dela dubbelkajak med en annan deltagare. Vi kan därför inte kan garantera att ni som vill ha enkelkajaker får det. Dubbelkajaker är klart mer stabila än enkelkajaker och det är också därför fördelningen ser ut så här.
Omberg är utsatt för vind och vågor, det var ju så grottorna bildades en gång i tiden.

Minst/Max antal deltagare
Max 12 st.

Frågor eller bokning
För bokning eller frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@woodsandwater.se eller 0730-289 290 eller skicka oss en förfrågan via onlinesystemet här:

Searching Availability...

Avbokningar
Avbokningar fram till 7 dygn innan starten av aktiviteten:  90% av totalsumman återbetalas.
Avbokningar 2 - 7 dygn innan starten av aktiviteten:  50% av totalsumman återbetalas.
Avbokningar mindre än 48 timmar innan aktivitetsstart - ingen återbetalning.
Vi rekommenderar att ni istället kontaktar ert försäkringsbolag för ev. ersättning.

Hitta hit!

Hästholmens hamn ligger ca 3km söder om Omberg.

Med kollektivtrafik
Ta tåget till Mjöby och därifrån buss till Hästholmen. Bussen stannar uppe vid väg 919, och sedan promenerar man ca 500m ner till hamnen. I hamnen möts vi upp vid de mindre röda båthusen som ligger ut i vattnet.

Med bil
Om du kommer på E4ans sväng av vid Ödeshög och åk norrut mot Vadstena. Efter ca 6km sväng vänster ner på Hästholmen, hamnen ligger vid vägs ände i Hästholmen. I hamnen möts vi upp vid de mindre röda båthusen som ligger ut i vattnet.

Vi tittar alltid på våra produkter och funderar kring hur vi kan göra dem mer klimatvänliga. Här beskriver vi hur vi tänkt kring denna aktivitet och vad vi hoppas kunna göra bättre i framtiden.

Vi hyr kajaker och utrustning för den här paddlingen.
Aktiviteten i sig har ingen som helst klimatpåverkan, istället är det bättre att uppleva Omberg från sjösidan med kajak och inte motorbåt - en annan fördel är att du kommer mycket närmare berget - och till och med in i de smalaste sprickorna. 🙂

Kollektivtrafik
Vi anpassar gärna våra tider efter kollektivtrafiken, så att ni som bokar av oss ska kunna komma till Hästholmen med buss! (Ca 10-15 min promenad till/från hållplatsen)

Har ni synpunkter på hur denna aktivitet kan göras mer klimatsmart?
Maila oss gärna dina synpunkter på info@woodsandwater.se