Hyr kajak – för dig som vill uppleva Vättern på egen hand

Här kan ni skicka en förfrågan om att hyra kajak, det är alltså inte en omedelbar bokning ni gör. När vi mottagit er förfrågan bokar vi in er i mån av plats och skickar er därefter en faktura som ni betalar online med kort. Skulle det inte finnas några kajaker lediga den dag ni önskar boka, så ringer vi upp er eller mailar för att diskutera alternativ dag eller plats.
Läs mer om de olika kajakbaserna nedan och maila om du har frågor – info@woodsandwater.se eller ring 0730289290


Att tänka på
Det är inte ovanligt att man överskattar sin förmåga som nybliven kajakpaddlare, tänk efter innan om du behärskar paddling under de förhållanden som råder och var klar över vad hur du skall agera om du eller någon i ditt sällskap får problem under turen.
Var särskilt vaksam på väderförhållanden som snabbt kan skifta på Vättern. Det är kajakuthyrarens ansvar att utrustningen är intakt, men det är hyrestagarens ansvar att hantera den korrekt och göra bedömningar av sin förmåga i förhållande till förutsättningarna.

 

Uthyrningsbaser – 4 platser runt Vättern

Omberg/ Hästholmen – strax söder om Omberg i den charmiga, lilla fiskebyn Hästholmen. Härifrån paddlar man gärna upp till Omberg, förbi Ellen Keys Strand och vidare till grottorna (ca 25-45 min paddling enkel väg). Berget stupar brant ner i Vättern och det finns inte många ställen att gå i land på längs strandlinjen. Enklast är att landstiga vid Älvarums Udde, som är en liten stenstrand ca 1,5-2h paddling norrut från Hästholmen. Älvarums udde är en populär övernattningsplats även för vandrare då det här också finns ett vindskydd.
Att paddla hela Omberg från söder till norr tar ca 3-4h för en mindre erfaren paddlare.
Tänk på att vinden ofta kommer från sydväst och att inte finns några öar att söka skydd bakom, som paddlare är du exponerad för vädret och det är svårt att stiga i land om man vill vila från paddlingen en stund.
Vill du hellre hänga med på en av våra arrangerade kajakturer? Se hela utbudet av kajakupplevelser med guide här!

Omberg/ Borghamn – vid Ombergs norra fot ligger en annan charmig hamn. Här vid Borghamn Strand (café, hotell, camping) finns också en kajakuthyrning. Här i norr finns desto fler stränder att välja bland, både norr och söder om hamnområdet. Även härifrån är det ca 1,5-2h paddling ner till Älvarums udde.
Tänk på att vinden ofta kommer från sydväst och att det här inte finns några öar att söka skydd bakom, som paddlare är du exponerad för vädret. Att paddla hela Omberg från norr till söder tar ca 3-4h för en mindre erfaren paddlare.

Norra Vätterns skärgård / Olshammar – En sötvattensskärgård med drygt 50 öar. Hyr kajak för en dag eller två – men tänk på när ni övernattar här att det endast är tillåtet att campa på fem av dem, varav Grönön är en och Krokholmen en annan. Mer info finner du på Sveaskogs webbsida.

-Granvik – Fin paddling på västra sidan av Vättern. Paddla förbi Djäknesundet och bland de små öarna som ni finner nära land strax norr om Granvik. Lämpligt för barnfamiljer då det sällan är hård vind här, och för att man snabbt kommer ut i övärlden från basen Granviks Herrgård.

– – – – –

ÖPPETTIDER KAJAKUTHYRNING
Från april 2024 går det bra att börja boka kajakhyran för sommaren 2024. Sommarens uthyrningsbaser öppnar i början av juni och har öppet till september. Uthyrningen kan även komma att öppna redan i maj, det beror på väderläget under våren.

PRISER:
(Prisjustering kan komma att göras till sommaren 2024, men tillsvidare gäller dessa:)
Enkelkajak: 500kr/dag
Dubbelkajak: 800kr/dag

Vad ingår? Hyra av kajak, paddel, flytväst och kapell (stänkskydd). Ni får även låna med er en karta över området.

Tider Vid uthyrningsbaserna är det självbetjäning. Ni får vid bokningstillfället den information ni behöver för att helt på egen hand kunna hämta ut kajakerna och allt ni behöver veta för att härlig dag på sjön. Det är endast dagshyra, ingen timuthyrning. Dagshyra påbörjas valfri tid från kl. 09.00, och ni återlämnar kajakerna på egen hand senast kl.19.00 på kvällen. Ni städar själva ur kajakerna med utrustning som ni får låna av oss – så att kajakerna är redo för en ny tur med nytt sällskap nästa morgon.

Vad skall man packa med? Kom i bekväma kläder. Det är vanligt att man klär sig för varmt inför paddlingen. Det är oftast inte så kallt när man paddlar nära strandkanten och man håller igång kroppen hela tiden. Tänk på att bomull blir tungt när det blir blött och torkar långsamt, bäst är det med funktionskläder (som tränings- eller friluftsplagg) eller regnkläder i det yttersta lagret.
Tag gärna med någon vattenflaska att ha nära till hands.
Större packning som man inte behöver under tiden som man sitter i kajaken stuvas ner i de större packluckorna vid fören och aktern på kajakerna, och nås först då kajaken ligger på land igen. Om man skulle få in vatten i kajaken kan det vara bra att ha med en liten petflaska så att man enkelt kan tömma den på vatten utan att behöva vända den upp och ner.
Ett ombyte förpackat i en vattentät påse så att man snabbt kan byta om till torra kläder om man skulle bli blöt.
Förvara gärna mobiltelefonen i vattentätt fodral intill kroppen så att ni kan nå den även från vattnet.

ALLEMANSRÄTTEN – & dina skyldigheter
Inte störa, inte förstöra säger man generellt – men här kan ni läsa mer om vad som gäller: https://www.naturvardsverket.se/allemansratten
Vad gäller Omberg och Allemansrätten så är det tillåtet att gå iland på klippor och stränder – men inte om de ligger för nära en bostad. Tänk också på att inte gå för nära fåglar som häckar – de ger sig till känna om de tycker ni kommer för nära, så avstå då från att gå närmare berget och fortsätt paddla.
Under maj-augusti är det så varmt och ljust ändå och vår rekommendation är att ni inte behöver göra upp en eld som annars riskerar att sprida sig den här tiden på året – glöden kan pyra i dagar under marken utan att man märker det.
Tag också med dig allt skärp tillbaka – inkl. toapapper. Medtag en extra soppåse för detta.

Frågor och bokning?
Kontakta oss via mail på info@woodsandwater.se eller ring 0730-289 290.
Vi kan även erbjuda prova-på och guidningar av olika slag… Se också alla våra guidade kajakpaddlingar här!

kajakpaddling hästholmen omberg