Paddla kajak under en helg med oss i Norra Vätterns skärgård, ett naturreservat som består av ett 50-tal öar omgivna av Vätterns klara vatten. Här finns flera vikar och laguner med turkosfärgat vatten, släta klippor och skärgårdsskog. Det här blir en helg att verkligen njuta orörd natur, bortom vägar och bebyggelser.

Under vår kajakcamping i skärgården kommer vi att paddla kajak bland de många öarna och slå läger på en av dem. Under dagarna som följer tar vi det lugnt och fokuserar på stilla paddling, god mat, livsnjuteri, slappar på klipporna, upptäcker skärgården från kajaken och stjärnskådar under bar himmel på kvällarna innan vi kryper in i tälten för natten.

Highlights

  • Utforska öar och vikar från kajaken
  • Ö-liv och tältliv i ett - kanske sover du även under stjärnorna?
  • Maten smakar som bäst utomhus!
  • Lär dig mer om kajakpaddling och tältliv!
  • Avkopplande kvällar, kanske på en alldeles egen ö...

För vem?
Inga förkunskaper krävs - den här turen är framtagen för dig som är nybörjare på kajakpaddling och kanske även tältliv. Vi kommer under dagarna ge löpande information kring paddling, tältliv, utomhusmatlagning, toalettbesök och annat som är bra att känna till.
Deltagarna ska kunna simma minst 200 meter och ha fyllt 13 år.
Meddela oss om det finns en sjukdomsbild som vi bör känna till - detta kan göras vid onlinebokningen eller genom att maila oss.

Kommande turer:
15-17 september

Pris: 6990kr/person


BOKA ONLINE:

Searching Availability...

AVRESA FRÅN Olshammar - Aspa hamn precis intill bruket.
STARTTID Start 14.00 fredag (åter ca 12.00 söndag)
DETTA INGÅR
Kajakguide Måltider
Hyra av kajak och all paddelutrustning
DETTA INGÅR EJ
Transport till/från Olshammar
Snacks

Detta ingår:
- Hyra av kajak inkl paddel, kapell och flytväst.
- Måltider: 2 x frukost (lördag, söndag), 1  x lunch (lördag), 2 x middag (fredag, lördag). All kost är glutenfri och vegansk.
- Paddelguide med lokalkännedom

Detta ingår ej:
- Godis och snacks - tag med eget om du vill snacks mellan måltiderna. Tag även med någon dryck om du inte vill ha vatten och lättdryck.
-Transport till och från Olshammar (men säg till oss om du behöver bli upphämtad nånstans)
- Hyra av tält och annan sovutrustning. Om du saknar tält, sovsäck, liggunderlag så kan du hyra av oss.

Medtag
- Sovsäck, liggunderlag, tält (eller hyr detta av oss)
- Hygienartiklar som tandborste, tandkräm, deo, tvål och handduk.
- Kläder som vind- och vattenavvisande jacka, träningskläder är bra att paddla i, sandaler, skor för ö-liv, varm tröja för kalla kvällar, ombyte om du skulle bli blöt.
- Påsar att packa i.
Vi återkommer med komplett packlista efter bokningstillfället.

Bra att veta
Vindar & vågor
Om det däremot blir hårt väder med mycket vind så lämpar sig inte längre turer för nybörjare, eventuellt så flyttar vi då söderut till Granviks skärgård, eller så kommer turen att ställas in - detta meddelas ca 1-2 dagar innan start då vi ser hur vädret blir. Om turen ställs in så får ni pengarna tillbaka. Om annan skärgård erbjuds som alternativ har ni möjlighet att avböja och få pengarna tillbaka.

Max antal deltagare:
Max 8st deltagare per tur.

Gruppbokningar
Denna tur kan även genomföras för privata sällskap. Maila oss på info@woodsandwater.se eller ring på 0730-289 290 så pratar vi mer om det! Vi kan vid privata tillfällen ta ett större antal gäster.

Kontakta oss här! 

För att läsa mer om Norra Vätterns skärgård på Länsstyrelsens hemsida

 

1

Dag 1: Samling

14.00 Vi möts upp i Aspa Hamn i Olshammar, beläget intill bruket. Här kan ni parkera intill den gröna kajakbox som ni ser till vänster när ni anländer till hamnen. Det är vid kajakboxen vi möts upp. Efter en genomgång och lite ompackning är vi redo att ge oss iväg!
2

Dag 1

Vi kommer iväg från land runt 16.30-17.00 och tar sikte mot skärgården. Här tar vi oss fram till vår ö för helgen och slår läger. Vi hjälps åt att sätta upp tält och gör oss hemmastadda i våra tält, därefter hjälps vi åt med den gemensamma matlagningen. Kanske sitter vi uppe länge vid en eld, kanske vill någon ut och bada, eller kanske sover några under bar himmel - på öarna tar man det som det kommer...
3

Dag 2

Idag ska vi utforska Norra Vätterns skärgård närmare! Vi packar kajakerna med matsäck på morgonen och beger oss iväg. Vi paddlar runt öar, mellan öar, in i vikar och gör stopp med jämna mellanrum. Lunchen äter vi på en av klipporna. Senare på eftermiddagen är vi åter vid vårt tältläger och hjälps åt med matlagningen även denna kväll. Om vädret och orken tillåter kanske vi tar oss en kvällspaddling runt ön.

4

Dag 3

Efter frukost tar vi det lugnt och njuter det sista av ö-livet och kanske en kortare tur i kajakerna innan vi bryter upp lägret och packar kajakerna igen för återfärd tillbaka till hamnen och civilisationen. 

Hitta hit!
Var uppmärksam på att det finns två stycken "Aspa Hamn" i området - en som ligger strax norr om orten Olshammar, och en som ligger inne i samhället, fast nere vid vattnet. Den hamn som vi möts upp vid är den södra som ligger inne i Olshammar. Hamnen ligger precis intill det stora bruket med de höga skorstenarna, intill hamnen ligger också Verner von Heidenstams födelsehem och en kyrka.

Med kollektivtrafik
Tag en buss från Askersund eller Karlsborg till Olshammar. Promenera de sista 500m ner till hamnen. Vi kan även plocka upp er i Askersund om ni anländer dit strax innan starten för turen.

Med bil
Åk på väg 49 mellan Askersund och Karlsborg. Sväng av vid Olshammar och följ skyltarna ner mot bruket och hamnen.

Vi tittar alltid på våra produkter och funderar kring hur vi kan göra dem mer klimatvänliga. Här beskriver vi hur vi tänkt kring denna aktivitet och vad vi hoppas kunna göra bättre i framtiden.

Klimatpåverkan på dessa turer är framförallt resan till och från hamnen varifrån turen startar. All mat som vi serverar är vegetarisk och vi har även veganalternativ. Huvudsakligen väljer vi varor från lokala odlare.
Att vi hyr kajaker istället för att äga egna kajaker gör också att vi kan hålla utsläppen nere. Dessutom har vi utrustning att hyra ut så gästerna behöver inte köpa ny utrustning för att kunna närvara på turen.

Vi rör oss i skärgården utan att släppa ut fossila bränslen, till skillnad från när man besöker området med motorbåt. Trots det är det endast tillåtet för oss paddlare att tälta på fem av öarna - medan motortrafiken är välkommen att ankra upp på vilken som helst av öarna - en slags tankevurpa som vi hoppas Länsstyrelsen ska uppmärksamma och lösa. 🙂

Har ni synpunkter på hur denna aktivitet kan göras mer klimatsmart?
Maila oss gärna dina synpunkter på info@woodsandwater.se

tälta ute med hilleberg