Hur rädda STF?

”Rädda STF” hörs från höger till vänster. ”Sedan 1885 har vi guidat till många resor och gjort det möjligt för människor att upptäcka Sverige.” skriver de, till och med gjort en film i svart-vitt med gamla bilder och sorgsen musik, som om att STF är på väg ner i graven för gott och framöver kommer vi svenskar inte längre kunna upptäcka vårt land. Det skär i hjärtat på mig, men inte på det sätt som var avsikten med filmen och texterna. Istället blir jag ledsen över att se hur STF centralt endast lyfter upp problematiken för just STF centralt, och helt förbiser alla de vandrarhem runt om i Sverige som drivs av familjer med exakt samma problem, om inte ännu större.

STF består av olika delar, tycker inte riktigt de varit tydliga med det här. Här finns ett 60-tal lokalavdelningar, en centralorganisation samt en massa vandrarhem som drivs av privata aktörer, som alla betalar en stor del av sin omsättning till STF för att få synas i deras kanaler, s.k. franchisetagare.
STF centralt – alltså huvudorganisationen är den juridiska och ekonomiska enhet som nu lyfter sina problem i media. De har hand om fjällstugor samt driver fjällstationerna och ett fåtal andra boendeanläggningar runt om i Sverige. Alla människorna som jobbar här, om de inte är ideella såklart, är anställda med allt vad det innebär, och sitter inte i skiten på samma sätt som de egenföretagare som driver vandrarhemmen gör i dagens läge.

Ja, det är jättesynd, ja, det är jättetråkigt, jag vill också ha kvar STF, jag vill också att de ska fortsätta med sin verksamhet i fjällen. Men det som stör mig så i hela det här är hur jag tycker de på ett sätt mörkar sina egna franchisetagares situationer i det här. För i det här ”upptäcka ditt land” och ” En viktig del av STF, och en förutsättning för att kunna upptäcka Sverige, är våra boenden runt om i landet.” är att centralorganisationen tycks ta på sig all cred för dessa boenden runt om i landet. Men vandrarhemmen drivs ju huvudsakligen av lokala företagare. Många gånger av familjer, där inkomsterna från vandrarhemmet är familjens enda inkomstkälla. Dessa franchisetagare får inget stöd från STF centralt i detta nu, tvärtom så är de än idag med och betalar till centralorganisationen för att få vara en del av dess nätverk. STF beklagar sig på sin webbplats för att de provisionsbaserade inkomsterna nu minskar för centralorganisationen, alltså deras inkomster från dessa företagare. Jo visst, men kunde väl varit på sin plats att även beklaga att just dessa företagare, STF partners, sitter i precis samma tuffa sits, om inte ännu värre. På STFs webbplats kan man läsa om alla fördelar man har av att ansluta sitt vandrarhem till STF, få av dem har ett värde idag, jag skulle nu hellre se en lista på vad STF gör för att stötta sina franchisetagare i den storm som nu råder.

Det hade varit mer rätt av STF att lyfta fram hela problemet – dvs föreningen har problem och behöver stöd på det sätt som man just nu efterfrågar – bidrag och presentkortsköp. Men också att franchisetagarna på vandrarhemmen, också är i akut behov av stöd och tips på hur man kan hjälpa dem på bästa sätt. Det bästa sättet är supporta lokala vandrarhem är att betala för en övernattning eller fler, en liten stödfika hjälper inte att rädda upp företag som sitter på fastigheter med höga kostnader för hyra och underhåll. Om du vill bli medlem för att stötta, bestäm då också vem du vill ge pengarna till – det är bara i de fall du är en ny medlem och tecknar medlemskapet på ett lokalt vandrarhem som just det vandrarhemmet får ta del av kakan, i annat fall går allt till centralorganisationen och dess verksamhet.

Så absolut – bli medlem, stötta centralorganisationen, men gör inte som STF själva och glöm bort franchisetagarna i det här. Att du ger dina bidrag i form av medlemskap, presentkortsköp eller swishbidrag till STF centralt kommer inte gynna vandrarhemmen runt om i landet i nuläget. Så om du vill att det ska fortsätta finnas STF-vandrarhem, inte bara på kalfjället, se då till att gynna dina lokala vandrarhem i dessa tider.

// Linda,
F.d. vandrarhemsvärd på STF-vandrarhem. Idag turismföretagare på Woods & Water och lokalpatriot med passion för hållbar turismutveckling.

About Author

client-photo-1
Linda Staaf
Det är jag som driver Woods & Water of Sweden! Det är oftast mig ni har kontakt med vid bokningar och förfrågningar, och det är alltid jag som skriver inläggen här på sidan!