På kvällarna är Vättern som lugnast och berget som vackrast, det är en perfekt tid för kvällspaddling. Vi paddlar tillsammans i stabila dubbelkajaker från mysiga Hästholmens Hamn upp mot Omberg med sikte på grottorna. Under turen gör vi ett stopp på någon av stenstränderna eller klipporna för att njuta kvällssol, Vätternvy, medhavd matsäck, fina samtal och härligt häng med likasinnade.
Du behöver inte ha några tidigare erfarenheter av kajakpaddling - det är bara att haka på! 

Upplägg
Att paddla kajak vid Omberg är en fantastisk naturupplevelse som verkligen sticker ut! Det är få platser som kan mäta sig med den mystik och skönhet som vi färdas genom, paddlades på gränsen mellan det dramatiska berget och det vida Vättern. När sjön ligger stilla blir till och med sjöbotten en del av upplevelsen, genom Vätterns klara vatten kan man tydligt se alla stenar på flera meter djup. Med kajak kommer vi nära. Nära vattenytan och bergets klippor. Nära Omberg. Nära Vättern.

Tillsammans med oss ​​blir upplevelsen trygg - ni kan slappna av och njuta av paddlingen så styr vi allt som man behöver tänka på runt omkring. De flesta som kommer till oss är nybörjare och många har aldrig suttit i en kajak förut. Men även erfarna paddlare ansluter sig till våra turer för att ta del av våra berättelser om Ombergs själ och betydelse för de som lever och levt här genom årtusenden.

Vi startar vid kajakbasen i Hästholmens hamn strax söder om Omberg och paddlar tillsammans norrut, förbi kobbar och skär, passerar ruiner från Alvastra klostertid och vidare förbi författarinnan och legenden Ellen Keys hem. Vi fortsätter till Rödgavels grotta, den största och mest kända grottan av dem alla längs med berget. Vädret får avgöra hur långt norrut vi paddlar och hur många grottor vi besöker.

På vägen tillbaka stannar vi till på en av stränderna där vi njuter kvällssol och något gott (var och en tar med sig eget).


För vem?

Denna tur fungerar bra även för dig som inte paddlat kajak tidigare. Vi paddlar tillsammans i lugnt tempo till Omberg. Deltagarna ska kunna simma 200 meter och det är inte lämpligt att ta med barn under 10 år på turen.
Under paddlingens gång stannar vi till, så gott vi kan på Vätterns guppande vågor, för att ta del av guidens berättelser om områdets historia, nutid och framtid - ofta med lite mytiska inslag. Den här är en mytomspunnen och magisk plats som vi vill bevara för framtida generationer!

DATUM
Dagligen kl.17.15 mellan 15 juni och 16 augusti
Den 17-25 augusti har vi inga kvällspaddlingar.
Dagligen kl.16.00 mellan den 26 augusti och 8 september (ändrad tid p.g.a. tidigare solnedgång)


PRIS

1250kr per person del i dubbelkajak:
(Det finns ett fåtal enkelkajaker - om du vill ha enkelkajak så maila oss innan så ska vi försöka lösa det.)

BOKA ONLINE HÄR
Bäst månadsvy får man om man tittar på en dator, söker ni via mobilen behöver man öppna upp en dag i taget... För förköp - välj fliken "presentkort" i onlinerutan här nedan.
Vitt = Inga planerade
Rött = Alla platser fullbokade
Grönt = Lediga platser finns!

Searching Availability...

START/AVSLUT Hästholmens hamn, 3km söder om Omberg (6km norr om Ödeshög)
SÄSONG Juni-September
DETTA INGÅR
Hyra av kajak, paddel, kapell och flytväst Lokal kajakguide
Introduktion till kajakpaddling
DETTA INGÅR EJ
Kvällsfika - medtag eget
Transport till/från Hästholmen

Medtag
- Picknick/snacks - vi kommer att stanna till att äta en egen medhavd fika/kvällsfika.
- Ett ombyte packat i en vattentät påse.

Bra att veta
Vindar
Vindarna, och därmed vågorna, kan komma snabbt på Vättern och vi kan behöva ställa in paddlingen med kort varsel. Vi går normalt sett inte ut med grupper på den här typen av paddling om det blåser mer än 5-6m/sydväst. Om det är så att vi måste ställa in hela turen från start pga vindarna så får ni pengarna tillbaka, men det beslutet fattar vi, utifrån vår säkerhetsplan. Lite vind och lite regn gör inget! Då paddlar vi som planerat! Vi kan inte garantera att ni kan paddla in i grottorna - det får vindarna och vågorna för stunden avgöra.

Dubbelkajaker och enkelkajaker
Vi använder i första hand dubbelkajaker - vi har en fåtal enkelkajaker att tillgå på dessa turer och de används i första hand när vi är ojämnt antal deltagare i gruppen. Det gör att om ni är ett ojämnt antal personer så kan ni få dela dubbelkajak med en annan deltagare. Vi kan därför inte garantera att ni som vill ha enkelkajaker får det. Dubbelkajaker är klart mer stabil än enkelkajaker och det är också därför fördelningen ser ut så här.
Omberg är utsatt för vind och vågor, det var ju så grottorna bildades en gång i tiden.

Max antal deltagare
Max 8st deltagare per tur på de öppna turerna, för slutna sällskap kan vi vara flera. Vi paddlar med små grupper för att upplevelsen ska bli större och tryggare.

Gruppbokning - egen guide till är om ni är 5st eller fler!
För 5st eller fler betalande kan vi öppna upp en tur bara för er, på en tid som vi kommer överens om. Maila oss på info@woodsandwater.se eller ring 0730-289 290 så pratar vi mer om det!

Guide på turen
Denna tur leds av Woods & Waters grundare Linda Staaf som lett kajakpaddlingar här sedan 2010, och inte tröttnat än! Linda har bott i området nästan hela livet och är väl bekant med dess natur, väsen och historia. Anledningen till att företaget finns, guidningarna görs och att Linda leder dem är för att hon vill bidra till positiva och balanserande möten mellan lokalsamhälle/natur och besökare. Alla ska vinna på att mötas och dela en plats. Och för att uppleva området bortom det ögat kan det behövas en lokal guide som känner för, och känner till, platsen.

Frågor, bokning och betalning
Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@woodsandwater.se.
För att boka en tur som är utannonserad/bokningsbar - boka då online nedan, där kan du även betala direkt med kort.

Avbokningar 
Avbokningar fram till 7 dygn innan start av aktiviteten: 90% av totalsumman återbetalas.
Avbokningar 2 - 7 dygn innan start av aktiviteten: 50% av totalsumman återbetalas.
Avbokningar mindre än 48 timmar innan aktivitetsstart - ingen återbetalning.
Vi rekommenderar att ni istället kontaktar ert försäkringsbolag för ev. ersättning.

Resa hit!
Turens start- och sluttid är anpassade efter den buss som trafikerar Hästholmen-Mjölby Central för att ni ska kunna resa hit kollektivt med buss och tåg. Se aktuella tider på www.ostgotatrafiken.se
Det går också att cykla hit, vandra eller åka bil - läs mer under fliken "Vägbeskrivning" här på sidan.

Vill ni se fler kajakupplevelser från Woods & Water - se hela vårt kajakutbud här!
För att läsa mer om ett besök i området Omberg/Vadstena - besök gärna www.upplevvadstena.se

1

Välkomna!

Vi möts i Hästholmens hamn för presentation, vi går igenom rutten och ger er all utrustning - kajak, paddel, kapell och flytväst. Vi går även igenom hur man paddlar, och vad man ska tänka på om man skulle bli blöt. Kajakerna lägger vi i vid den lilla flytbryggan i den skyddade delen av hamnen.
2

Paddlingen

Vi beger oss tillsammans norrut, med några korta pauser på vägen för att stämma av att alla har det bra i sina kajaker - och för att berätta om omgivningarna vi passerar - en ruin från Alvastra kloster och Ellen Keys hem för att nämna några. Och grottorna såklart! Vi stannar till på en av stränderna för att njuta av lite kvällsfika (medtag egen).
3

Återkomsten

Vi kommer tillbaka till hamnen, lagom trötta och förmodligen lite lyckligare än vi var när vi började. Tillsammans hjälps vi åt att bära tillbaka utrustningen och hänga allt på tork innan vi säger tack och hej - och välkomna tillbaka!

Hitta hit!

Hästholmens hamn ligger ca 3km söder om Omberg.

Med kollektivtrafik
Ta tåget till MjöLby och därifrån buss till Hästholmen. Bussen stannar uppe vid väg 919, och sedan promenerar man ca 500m ner till hamnen. I hamnen möts vi upp vid de mindre röda båthusen som ligger ut i vattnet.

Med bil
Om du kommer på E4ans sväng av vid Ödeshög och åk norrut mot Vadstena. Efter ca 6km sväng vänster ner på Hästholmen, hamnen ligger vid vägs ände i Hästholmen. I hamnen möts vi upp vid de mindre röda båthusen som ligger ut i vattnet.

Searching Availability...