Häng med oss på en kvällspaddling och se Ombergs grottor i solnedgången!

Vättern är som lugnast på kvällarna och berget som vackrast då. Vi paddlar från mysiga Hästholmens Hamn upp mot Omberg med sikte på grottorna. Under turen gör vi ett stopp på en av stränderna eller klipporna för att njuta kvällssol, Vätternvy och matsäck.

Att paddla kajak vid Omberg är en fantastisk naturupplevelse som verkligen sticker ut. Vi paddlar på gränsen mellan det dramatiska berget och det vida Vättern. När sjön ligger stilla blir till och med sjöbotten en del av upplevelsen - genom Vätterns klara vatten kan man klart och tydligt se alla stenar på flera meters djup. Med kajak kommer vi nära - nära både vattenytan och bergets klippor.
Tillsammans med oss blir upplevelsen trygg - ni kan slappna av och njuta av paddlingen så styr vi allt som man behöver tänka på runt omkring. De flesta som kommer till oss är nybörjare och många har aldrig suttit i en kajak förut. Men även erfarna paddlare ansluter sig till våra turer för att ta del av våra berättelser om Ombergs själ och betydelse för de som lever och levt här genom årtusenden.

Vi startar vid kajabasen i Hästholmens hamn strax söder om Omberg och paddlar tillsammans norrut, förbi kobbar och skär, passerar ruiner av Alvastra Kloster och vidare förbi författarinnan Ellen Keys hem. Vi fortsätter till Rödgavels grotta, den största och mest kända grottan av dem alla längs med berget. Vädret får avgöra hur långt norrut vi paddlar och hur många grottor vi hinner besöka. På vägen tillbaka stannar vi till på en av stränderna där vi njuter kvällssol och äter något gott (var och en tar med sig eget).

För vem?
Denna tur fungerar bra även för dig som inte paddlat kajak tidigare. Vi paddlar tillsammans i lugnt tempo till Omberg. Deltagarna ska kunna simma 200 meter och det är inte lämpligt att ta med med barn under 10 år på turen.

DATUM & TIDER
Augusti: dagligen kl.17.15
1-15 September: tors, fre, lör kl.16.00
16-30 September: fre, lör kl.15.00
1-9 Oktober: fre, lör kl. 15.00
(anpassat till kollektivtrafikens sommarschema - åk gärna buss hit, hållplats: Hästholmen ca 1km från hamnen)
Varje tur tar 3-4 timmar. Vi kan inte säga exakt då vädret får avgöra hur länge vi kan vara ute.

Pris
1250kr/person för en guidad kajakpaddling med kajakintroduktion, hyra av kajak, paddel och kapell.

BOKA ONLINE HÄR
Bäst månadsvy får man om man tittar på en dator, söker ni via mobilen behöver man öppna upp en dag i taget...
Vitt = Inga turer planerade
Rött = Alla platser fullbokade
Grönt = Lediga platser finns!

Searching Availability...

START/AVSLUT Hästholmens hamn, 3km söder om Omberg (6km norr om Ödeshög)
SÄSONG Juni - Oktober
DETTA INGÅR
Hyra av kajak, paddel, kapell och flytväst Lokal guide och kajakguide
Introduktion till kajakpaddling
DETTA INGÅR EJ
Kvällsfika - medtag eget
Transport till/från Hästholmen

Medtag
Picknick/snacks - vi kommer att stanna till för att äta en egen medhavd fika/kvällsfika.
Ett ombyte packat i en vattentät påse.

Bra att veta
Vindar
Vindarna, och därmed vågorna, kan komma snabbt på Vättern och vi kan behöva ställa in paddlingen med kort varsel. Vi går vanligtvis inte ut med grupper på den här typen av paddling om det blåser mer än 5-6m/s från sydväst. Om det är så att vi måste ställa in hela turen från start p.g.a. vindarna så får ni pengarna tillbaka, men det beslutet fattar vi, utifrån vår säkerhetsplan. Lite vind och lite regn gör inget! Då paddlar vi som planerat! Vi kan inte garantera att ni kan paddla in i grottorna - det får vindarna och vågorna för stunden avgöra.

Dubbelkajaker och enkelkajaker
Vi använder i första hand dubbelkajaker - vi har ett fåtal enkelkajaker att tillgå på dessa turer och de används i första hand när vi är ojämnt antal deltagare i gruppen. Det gör att om ni är ett ojämnt antal personer så kan ni få dela dubbelkajak med en annan deltagare. Vi kan därför inte kan garantera att ni som vill ha enkelkajaker får det. Dubbelkajaker är klart mer stabila än enkelkajaker och det är också därför fördelningen ser ut så här.
Omberg är utsatt för vind och vågor, det var ju så grottorna bildades en gång i tiden.

Max antal deltagare
Max 8st deltagare per tur. Vi paddlar med små grupper för att upplevelsen ska bli större och tryggare. Begränsat antal platser och mycket populära aktivitet - så vänta inte för länge med att boka. Många som velat avvakta vädret har bokat för sent och gått miste om en plats.

Gruppbokning
För 4st eller fler betalande kan vi öppna upp en tur bara för er, på en tid som vi kommer överens om. Maila oss på info@woodsandwater.se eller ring 0730-289 290 så pratar vi mer om det!

Frågor, bokning och betalning
Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@woodsandwater.se.
För att boka en tur som är utannonserad/bokningsbar - boka då online nedan, där kan du även betala direkt med kort.

Avbokningar
Avbokningar fram till 7 dygn innan starten av aktiviteten:  90% av totalsumman återbetalas.
Avbokningar 2 - 7 dygn innan starten av aktiviteten:  50% av totalsumman återbetalas.
Avbokningar mindre än 48 timmar innan aktivitetsstart - ingen återbetalning.
Vi rekommenderar att ni istället kontaktar ert försäkringsbolag för ev. ersättning.

1

Välkomna!

Vi möts i Hästholmens hamn för presentation, vi går igenom rutten och ger er all utrustning - kajak, paddel, kapell och flytväst. Vi går även igenom hur man paddlar, och vad man ska tänka på om man skulle bli blöt. Kajakerna lägger vi i vid den lilla flytbryggan i den skyddade delen av hamnen.
2

Paddlingen

Vi beger oss tillsammans norrut, med några korta pauser på vägen för att stämma av att alla har det bra i sina kajaker - och för att berätta om omgivningarna vi passerar - en ruin från Alvastra kloster och Ellen Keys hem för att nämna några. Och grottorna såklart! Vi stannar till på en av stränderna för att njuta av lite kvällsfika (medtag egen).
3

Återkomsten

Vi kommer tillbaka till hamnen, lagom trötta och förmodligen lite lyckligare än vi var när vi började. Tillsammans hjälps vi åt att bära tillbaka utrustningen och hänga allt på tork innan vi säger tack och hej - och välkomna tillbaka!

Hitta hit!

Hästholmens hamn ligger ca 3km söder om Omberg.

Med kollektivtrafik
Ta tåget till Mjöby och därifrån buss till Hästholmen. Bussen stannar uppe vid väg 919, och sedan promenerar man ca 500m ner till hamnen. I hamnen möts vi upp vid de mindre röda båthusen som ligger ut i vattnet.

Med bil
Om du kommer på E4ans sväng av vid Ödeshög och åk norrut mot Vadstena. Efter ca 6km sväng vänster ner på Hästholmen, hamnen ligger vid vägs ände i Hästholmen. I hamnen möts vi upp vid de mindre röda båthusen som ligger ut i vattnet.

Vi tittar alltid på våra produkter och funderar kring hur vi kan göra dem mer klimatvänliga. Här beskriver vi hur vi tänkt kring denna aktivitet och vad vi hoppas kunna göra bättre i framtiden.

Vi hyr kajaker och utrustning för den här paddlingen.
Aktiviteten i sig har ingen som helst klimatpåverkan, istället är det bättre att uppleva Omberg från sjösidan med kajak och inte motorbåt - en annan fördel är att du kommer mycket närmare berget - och till och med in i de smalaste sprickorna. 🙂

Kollektivtrafik
Vi anpassar våra tider efter kollektivtrafiken, så att ni som bokar av oss ska kunna komma till Hästholmen med buss! (Ca 10-15 min promenad till/från hållplatsen)

Har ni synpunkter på hur denna aktivitet kan göras mer klimatsmart?
Maila oss gärna dina synpunkter på info@woodsandwater.se