En kajakpaddling till Ombergs norra stränder, som är nästintill omöjliga att nå från land. Här finns flera stenstränder där kvällssolen värmer medan vi blickar ut över det vi kallar Vätternhavet.

Borghamn ligger oss extra varmt om hjärtat och är en av de lite mer dolda pärlorna vid Omberg. Paddlingen här är mer grönskande, stenstränderna är fler och gemytligare och även här finns det en grotta (hål i bergvägg för att vara exakt) att paddla in i.

Att paddla kajak vid Omberg är en fantastisk naturupplevelse som verkligen sticker ut. Vi paddlar på gränsen mellan det dramatiska berget och det vida Vättern samtidigt som vi är bortom samhällets brus, vägar och bebyggelse. När Vättern ligger stilla blir till och med sjöbotten en del av upplevelsen - genom Vätterns klara vatten kan man klart och tydligt se alla stenar på flera meters djup. Med kajak kommer vi nära - nära både vattenytan och bergets klippor. Det är inte ovanligt att vi ser fiskjuse här.

Tillsammans med oss blir upplevelsen trygg - ni kan slappna av och njuta av paddlingen så styr vi allt som man behöver tänka på runt omkring. De flesta som kommer till oss är nybörjare och många har aldrig suttit i en kajak förut. Men även erfarna paddlare ansluter sig till våra turer för att ta del av våra berättelser om Ombergs själ och betydelse för de som lever och levt här genom årtusenden.

Vi samlas vid, och paddlar från, Borghamn Strand precis vid hamnen i Borghamn. Efter en introduktion på land och lite paddeltips i trygga hamnen beger vi oss söderut längst med Ombergs lummiga skogar och stenstränder. På en av stränderna stannar vi för medhavd fika.

Turen tar ca 2,5 timmar.

För vem?
Denna tur passar de flesta - den fungerar bra även för dig som inte paddlat kajak tidigare. Vi paddlar tillsammans i lugnt tempo längs med Omberg. Deltagarna ska kunna simma 200 meter och det är inte lämpligt att med med barn under 10 år på turen.

DATUM
Inga fler datum för 2022 - under våren 2023 släpper vi tiderna för nästa sommarsäsong. Paddlingarna påbörjas tidigast i juni 2023.

PRIS
2022 var priset 999kr/p inkl. kajakhyra. Priset till 2023 kan komma att ändras.

BOKA ONLINE HÄR
När vi har utannonserade paddlingar så kan ni söka fram dem via datum här nedan, datumen ser ni lättast längre upp här på sidan.
Vitt = Inga turer planerade (...men är ni minst 4st betalande? - Kontakta oss så kör vi!)
Rött = Alla platser fullbokade
Grönt = Lediga platser finns!

Searching Availability...

 

START/AVSLUT Borghamn Strand
DATUM Återkommer med program för 2023 under våren
DETTA INGÅR
Kajakhyra Lokal guide och kajakguide
All nödvändig utrustning
DETTA INGÅR EJ
Mat & dryck
Transport till/från Borghamn

Medtag
Fika! Fika går bra att förboka via Borghamn Strand på www.borghamn.com och plocka upp precis vid starten för turen.
Vi kommer att göra en paus vid någon av stränderna eller hällarna. Tag även med ett ombyte packat i en vattentät påse.

Bra att veta
Vindar
Vindarna, och därmed vågorna, kan komma snabbt på Vättern och vi kan behöva ställa in paddlingen med kort varsel. Vi går vanligtvis inte ut med grupper på den här typen av paddling om det blåser mer än 5-6m/s. Om det är så att vi måste ställa in p.g.a. vindarna så får ni alla pengar tillbaka, men det beslutet fattar vi, utifrån vår säkerhetsplan. Lite vind och lite regn gör inget - och då paddlar vi som planerat!

Dubbelkajaker och enkelkajaker
Vi använder i första hand dubbelkajaker - vi har endast upp till max 2 enkelkajaker att tillgå på dessa turer och de används i första hand när vi är ojämnt antal deltagare i gruppen. Det gör att om ni är ett ojämnt antal personer, så kan ni få dela dubbelkajak med en annan deltagare. Det gör också att vi inte kan garantera att ni som vill ha enkelkajaker får det. Dubbelkajaker är klart mer stabila än enkelkajaker och det är också därför fördelningen ser ut så här - Omberg är utsatt för vind och vågor, det var ju så grottorna bildades i första taget.

Max antal deltagare
Vi tar endast emot 6 personer på dessa paddlingar och de genomförs endast vid några få tillfällen per sommar - så vänta inte för länge med att boka.

Gruppbokning
Vill ni ha en egen tur för endast ert sällskap - maila oss på info@woodsandwater.se eller ring 0730-289 290 så pratar vi mer om det!

Frågor, bokning och betalning
Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@woodsandwater.se.
För att boka en tur som är utannonserad/bokningsbar - boka då online nedan, där kan du även betala direkt med kort.

Avbokningar
Avbokningar fram till 7 dygn innan starten av aktiviteten:  90% av totalsumman återbetalas.
Avbokningar 2 - 7 dygn innan starten av aktiviteten:  50% av totalsumman återbetalas.
Avbokningar mindre än 48 timmar innan aktivitetsstart - ingen återbetalning.
Vi rekommenderar att ni istället kontaktar ert försäkringsbolag för ev. ersättning.

Vägbeskrivning
Vi samlas vid och utgår från Borghamn Strand som ligger vid vattnet i Borghamn söder om Vadstena, precis vid Ombergs norra fot.
Åk väg 919 mellan Ödeshög och Vadstena, sväng ner mot Borghamn och följ vägen tills den nästan tar slut. När ni passerat det lilla samhället Borghamn med en liten butik/kiosk på vänstersida, fortsätt köra ca 400m till, Borghamn Strand ligger på höger sida.
Det går bra att parkera precis utanför Borghamn Strand, och sedan gå de sista 200m genom hotellområdet. Vi möts upp på baksidan av hotellet, intill hamnen.