Norra Vätterns skärgård är ett naturreservat som består av ett 50-tal öar omgivna av Vätterns klara vatten. Här finns flera vikar och laguner med turkosfärgat vatten, släta klippor och skärgårdsskog. Perfekta förutsättningar för en paddelhelg med fotoworkshop alltså. Med oss på turen är Linda Åkerberg som driver Wilderness Stories och Linda Staaf som driver Woods & Water.

Woods & Water arbetar utifrån hållbarhetsperspektiv och är ett av få företag med tillstånd att bedriva guidade kajakpaddlingar i det här fantastiska området! Under vår kajakhelg i skärgården kommer vi att slå läger på en av öarna under fredagskvällen och laga gott käk tillsammans. Nästa dag utforskar vi några av skärgårdens finaste öar och vikar. Under dagen håller Linda Åkerberg en workshop kring att ta wow-bilder med vilken kamera som helst - du behöver inte ha en värstingkamera, det funkar finfint med en mobilkamera också. Turen avslutas söndag lunch.

Highlights

  • Utforska öar och vikar från kajaken
  • Fotoworkshop med Linda Åkerberg
  • Ö-liv och tältliv i ett - kanske sover du även under stjärnorna?
  • Maten smakar som bäst utomhus!
  • Lär dig mer om fotografering, kajakpaddling och tältliv!
  • Avkopplande kvällar, kanske på en egen ö.

För vem?
Inga förkunskaper krävs - den här turen är framtagen för dig som är nybörjare på kajakpaddling och kanske även tältliv. Vi kommer under helgen ge löpande information kring paddling, tältliv, utomhusmatlagning, toalettbesök och annat som är bra att känna till. Denna paddelhelg har också fotografering som tema, du kommer inte bara vara en bättre paddlare när du kommer hem utan även en bättre fotograf. Säkert har du också med dig en massa fina bilder hem från helgen också 🙂

Turen lämpar sig för vuxna och tonåringar - barn under 13 år kan tyvärr inte medverka på denna tur - kontakta oss istället om ni är intresserade av våra familjepaddlingar.
Meddela oss om det finns en sjukdomsbild som vi bör känna till - detta kan göras vid onlinebokningen eller genom att maila oss.

Om Linda Åkerberg & workshopen "Bli en bättre fotograf"
Linda Åkerberg är rockfotografen som blev äventyrare! Hon har vandrat hela Pacific Crest Trail, deltagit i Fjällräven Polar och vandrat/cyklat/paddlat genom Sveriges alla landskap, från Smygehuk till Treriksröset. Hon har en mängd stora och små äventyr på sitt CV och brinner för att inspirera andra till att hitta ut i naturen.

Fotoworkshop
Vad gör egentligen en bra bild? Hur får vi till de där magiska bilderna som vi inte kan sluta titta på eller som vi direkt ger en "Like" på instagram? Under paddlingen kommer Linda Åkerberg hålla en workshop där vi pratar bild och går igenom hur vi kan tänka när vi fotograferar och hur vi kan ta bättre bilder, oavsett om vi fotar med mobil eller systemkamera. Linda delar med sig av några av hennes tips och knep, varpå vi får gå ut och prova på att fota med våra nya kunskaper. Under tiden finns vi med och kommer med råd och handledning till var och en.

Nästa dag fortsätter workshopen med att vi tillsammans går igenom våra bilder, vad har vi gjort bra och vad gillar vi i varandras bilder? Hur hade vi kunnat ta dem ett steg längre och göra dem ännu bättre?


© Photographer Linda Åkerberg / Wilderness Stories

Fakta om turen:
Bekvämlighetsnivå: 2 / 5 - vi tältar och lagar maten på stormkök.
Aktivitetsnivå: 4/5 - vi paddlar kajak mellan öarna och har med oss all packning i kajakerna
Svårighetsgrad: 5 av 10 = en blå aktivitet vilket är vår "lagom"-kategori.

Kommande turer (och bokas senast):
28-30 aug 2020 (bokas senast 20/8)

Pris: 4999kr/person inkl all mat och hyra av kajakutrustning

ONLINEBOKNING
Nedan ser ni i kalendern om det finns ledigt. Datumen för turen kan ni också se längre upp på den här sidan.
Vitt = ingen tur planerad dessa dagar
Rött = Turen är fullbokad
Grönt = Det finns lediga platser på turen

[che

Searching Availability...

AVRESA FRÅN Olshammar - Aspa hamn precis intill bruket.
STARTTID Start 15.00 fredag (åter ca 12.00 söndag)
DETTA INGÅR
Kajakguide Måltider
Hyra av kajak och all paddelutrustning Fotoworkshop med Linda Åkerberg
DETTA INGÅR EJ
Transport till/från Olshammar
Snacks

Detta ingår:
Måltider: 2 x frukost (lördag, söndag), 1  x lunch (lördag), 2 x middag (fredag, lördag). All kost är vegetarisk.
Hyra av kajak inkl paddel, kapell och flytväst.
Fotoworkshop med fotografen och äventyraren Linda Åkerberg.
Paddelguiden Linda Staaf som driver Woods & Water of Sweden.

Detta ingår ej:
- Godis och snacks - tag med eget om du vill snacks mellan måltiderna. Tag även med någon dryck om du inte vill ha vatten och lättdryck.
-Transport till och från Olshammar (men säg till oss om du behöver bli upphämtad nånstans)
- Hyra av tält och annan sovutrustning. Om du saknar tält, sovsäck, liggunderlag så kan du hyra av oss för 1200kr/ 2 personer eller 1000kr/ 1 person.

Medtag
- Sovsäck, liggunderlag, tält (eller hyr detta av oss)
- Hygienartiklar som tandborste, tandkräm, deo, tvål och handduk.
- Kläder som vind- och vattenavvisande jacka, träningskläder är bra att paddla i, sandaler, skor för ö-liv, varm tröja för kalla kvällar, ombyte om du skulle bli blöt.
- Påsar att packa i
Vi återkommer med komplett packlista efter bokningstillfället.

Bra att veta
Vindar & vågor
Om det däremot blir hårt väder med mycket vind så lämpar sig inte längre turer för nybörjare, eventuellt så flyttar vi då söderut till Granviks skärgård, eller så kommer turen att ställas in - detta meddelas ca 1-2 dagar innan start då vi ser hur vädret blir. Om turen ställs in så får ni pengarna tillbaka. Om annan skärgård erbjuds som alternativ har ni möjlighet att avböja och få pengarna tillbaka.

Minst/max antal deltagare:
Minst 4st, max 10st.

© Photographer Linda Åkerberg / Wilderness Stories

Gruppbokningar
Om ni är 8st eller fler betalande så kan vi genomför denna tur eller en liknande på en tid som vi kommer överens om. Maila oss på info@woodsandwater.se eller ring på 0730-289 290 så pratar vi mer om det! Vi kan vid privata tillfällen ta ett större antal gäster.

Bokning & betalning
Ni bokar och betalar själva online, längre upp här på sidan. Betalar gör man med kontokort eller om man kanske har fått ett presentkort. Om ni har några frågor är ni välkomna att höra av er till oss på info@woodsandwater.se

Avbokningar
Aktuella avbokningsregler pga Coronaviruset: Alla kan avboka fram till starten av aktiviteten om någon i sällskapet känner sig påverkad av sjukdom som kan vara Corona/Covid19. Om ni avbokar mer än 48h innan start får ni alla pengar tillbaka med undantag av 200kr som vi behåller för administrativa kostnader i samband med bokning/avbokning. Om avbokning sker när mindre än 48h återstår till start får ni tillbaka allt utom 700kr som vi behåller för de matinköp vi då gjort till helgen. Om avbokning görs efter aktivitetens starttid kommer dock ingen återbetalning att ske.
(Dessa avbokningsregler är mycket utmanande för vår lilla verksamhet, men i det läge vi befinner oss i idag behöver vi alla göra vad vi kan, vi hoppas att ni respekterar detta genom att avboka er aktivitet så snart ni eventuellt känner att ni behöver göra det. Om vi får avbokningen i god tid kan vi ha chansen att hitta andra deltagare till turen. Tack!)
(Ordinarie avbokningsregler: Förbokad tur kan avbokas fram till en vecka före ankomst - ni får då tillbaka alla pengar med undantag för 200kr/bokning som vi behåller för administrativa kostnader. Avbokningar mindre än en vecka före start kommer inte att betalas tillbaka.)

 

1

Dag 1: Samling

15.00 Vi möts upp i Aspa Hamn i Olshammar, beläget intill bruket. Här kan ni parkera intill den gröna kajakbox som ni ser till vänster när ni anländer till hamnen. Det är vid kajakboxen vi möts upp - den är märkt "VätternKajak". Efter en genomgång och lite ompackning är vi redo att ge oss iväg!
2

Dag 1

Vi kommer iväg från land runt 16.30-17.00 och tar sikte mot skärgården. Här tar vi oss fram till vår ö för helgen och slår läger. Vi hjälps åt att sätta upp tält och gör oss hemmastadda i våra tält, därefter hjälps vi åt med den gemensamma matlagningen. Kanske sitter vi uppe länge vid en eld, kanske vill någon ut och bada, eller kanske sover några under bar himmel - på öarna tar man det som det kommer...
3

Dag 2

Idag ska vi utforska Norra Vätterns skärgård närmare - och lära oss ta bättre bilder! Vi packar kajakerna med matsäck på morgonen och beger oss iväg. Vi paddlar runt öar, mellan öar, in i vikar och gör stopp med jämna mellanrum. Lunchen äter vi på en av klipporna. Linda Åkerberg håller i en workshop om att ta bättre bilder, oavsett kamera. Senare på eftermiddagen är vi åter vid vårt tältläger och hjälps åt med matlagningen även denna kväll. Under kvällen fortsätter vår workshop, och kanske tar vi en kvällspaddling när mörkret lägger sig.

4

Dag 3

Efter frukost tar vi det lugnt och njuter det sista av ö-livet och kanske en kortare tur i kajakerna innan vi bryter upp lägret och packar kajakerna igen för återfärd tillbaka till hamnen och civilisationen. 

Hitta hit!
Var uppmärksam på att det finns två stycken "Aspa Hamn" i området - en som ligger strax norr om orten Olshammar, och en som ligger inne i samhället, fast nere vid vattnet. Den hamn som vi möts upp vid är den södra som ligger inne i Olshammar. Hamnen ligger precis intill det stora bruket med de höga skorstenarna, intill hamnen ligger också Verner von Heidenstams födelsehem och en kyrka.

Med kollektivtrafik
Tag en buss från Askersund eller Karlsborg till Olshammar. Promenera de sista 500m ner till hamnen. Vi kan även plocka upp er i Askersund om ni anländer dit strax innan starten för turen.

Med bil
Åk på väg 49 mellan Askersund och Karlsborg. Sväng av vid Olshammar och följ skyltarna ner mot bruket och hamnen.

Vi tittar alltid på våra produkter och funderar kring hur vi kan göra dem mer klimatvänliga. Här beskriver vi hur vi tänkt kring denna aktivitet och vad vi hoppas kunna göra bättre i framtiden.

Klimatpåverkan på dessa turer är framförallt resan till och från hamnen varifrån turen startar. All mat som vi serverar är vegetarisk och vi har även veganalternativ. Huvudsakligen väljer vi varor från lokala odlare.
Att vi hyr kajaker istället för att äga egna kajaker gör också att vi kan hålla utsläppen nere. Dessutom har vi utrustning att hyra ut så gästerna behöver inte köpa ny utrustning för att kunna närvara på turen.

Vi rör oss i skärgården utan att släppa ut fossila bränslen, till skillnad från när man besöker området med motorbåt. Trots det är det endast tillåtet för oss paddlare att tälta på fem av öarna - medan motortrafiken är välkommen att ankra upp på vilken som helst av öarna - en slags tankevurpa som vi hoppas Länsstyrelsen ska uppmärksamma och lösa. 🙂

Har ni synpunkter på hur denna aktivitet kan göras mer klimatsmart?
Maila oss gärna dina synpunkter på info@woodsandwater.se