Häng med oss på en höstpaddling till magiska Omberg!

På denna guidade kajaktur till Ombergs besöker vi några av de grottor som finns där bergets branter stupar ner i Vättern. Längs med bergets kant finns ett flertal mindre grottor och små laguner, men två av grottorna är så stora att man kommer in med kajak.

Vi startar vid kajakuthyrningen (VätternKajak) i Hästholmens hamn strax söder om Omberg och paddlar tillsammans norrut, förbi kobbar och skär, passerar ruiner av Alvastra Kloster och vidare förbi författarinnan Ellen Keys hem. Därefter kommer de branta klipporna och det är här vi finner den största grottan av dem - Rödgavels grotta. Hör historier om mystiska väsen och sanna berättelser kring berget och dess grottor.

För vem?
Denna tur fungerar bra även för dig som inte paddlat kajak tidigare. Vi paddlar tillsammans i lugnt tempo till Omberg. Deltagarna ska kunna simma 200 meter och det är inte lämpligt att med med barn under 10 år på turen.

Fakta om turen:
Bekvämlighetsnivå: 3 av 5 - vi är endast ute några timmar på vattnet.
Aktivitetsnivå
: Nivå 3 av 5. Alla paddlar men vi håller ett tempo som passar alla.
Svårighetsgrad: 4 av 10 = Blå aktivitet vilket är vår "lagom"-kategori. (Vi paddlar inte när det blåser för mycket, därför är denna tur inte så utmanande)

Kommande paddlingar (och bokas senast):
Turerna genomförs även torsdagar-söndagar fram till 11/10 kl.10.00 och 14.00.
Varje tur tar ca 3-4 timmar och bokas senast 48h innan start.

Pris
...för 2021 ej klart ännu. Under slutet av 2020 låg priset på 899kr för en tur på 3h.

BOKA ONLINE HÄR
När vi har utannonserade paddlingar så kan ni söka fram dem via datum här nedan (bäst översikt får man på en dator), datumen ser ni lättast längre upp här på sidan.
Vitt = Inga turer planerade (...men är ni minst 8st betalande? - Kontakta oss så kör vi!)
Rött = Alla platser fullbokade
Grönt = Lediga platser finns!

Searching Availability...

START/AVSLUT Hästholmens hamn, 3km söder om Omberg (6km norr om Ödeshög)
SÄSONG Juni - Oktober
DETTA INGÅR
Kajakhyra Lokal guide och kajakguide
All nödvändig utrustning
DETTA INGÅR EJ
Mat & dryck
Transport till/från Hästholmen

Medtag
Fika! Vi kommer att göra en paus vid någon av stränderna eller hällarna. Tag även med ett ombyte packat i en vattentät påse.

Bra att veta
Vindar
Vindarna, och därmed vågorna, kan komma snabbt på Vättern och vi kan behöva ställa in paddlingen med kort varsel. Vi går vanligtvis inte ut med grupper på den här typen av paddling om det blåser mer än 5-6m/s från sydväst. Om det är så att vi måste ställa in p.g.a. vindarna så får ni alla pengar tillbaka, men det beslutet fattar vi, utifrån vår säkerhetsplan. Lite vind och lite regn gör inget - och då paddlar vi som planerat!

Dubbelkajaker och enkelkajaker
Vi använder i första hand dubbelkajaker - vi har endast upp till max 2 enkelkajaker att tillgå på dessa turer och de används i första hand när vi är ojämnt antal deltagare i gruppen. Det gör att om ni är ett ojämnt antal personer, så kan ni få dela dubbelkajak med en annan deltagare. Det gör också att vi inte kan garantera att ni som vill ha enkelkajaker får det. Dubbelkajaker är klart mer stabila än enkelkajaker och det är också därför fördelningen ser ut så här - Omberg är utsatt för vind och vågor, det var ju så grottorna bildades i första taget.

Minst/Max antal deltagare
Minst 4st - max 10st.
(Ex. kan ni boka 1-2 personer, men om det är så att vi inte kommer upp i minst 4st deltagare totalt så kan det vara så att turen ställs in och ni får tillbaka era pengar.)

Gruppbokning
För 4st eller fler betalande kan vi öppna upp en tur bara för er, på en tid som vi kommer överens om. Maila oss på info@woodsandwater.se eller ring 0730-289 290 så pratar vi mer om det!

Frågor, bokning och betalning
Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@woodsandwater.se.
För att boka en tur som är utannonserad/bokningsbar - boka då online nedan, där kan du även betala direkt med kort.

Avbokningar
Fram till 48h innan starten av aktiviteten kan man avboka sitt deltagande på aktiviteten och få tillbaka allt man betalat utom administrationsavgiften på 100kr/bokning där totalsumman understiger 999kr, eller 200kr/bokning där totalsumman är 1000kr eller mer. (För weekendturer på två dagar eller mer behåller vi 700kr av pris per person - detta pga matinköp som då redan gjorts)
Om avbokning sker senare än 48h innan start återbetalas 10% av bokningens totala värde. Vi rekommenderar att ni istället kontaktar ert försäkringsbolag för ev. mer ersättning.

1

Välkomna!

Vi mötes i Hästholmens hamn för presentation, vi går igenom rutten och ger er all utrustning - kajak, paddel, kapell och flytväst. Vi går även igenom hur man paddlar, och vad man ska tänka på om man skulle bli blöt. Kajakerna lägger vi i vid den lilla flytbryggan i den skyddade delen av hamnen.
2

Paddlingen

Vi beger oss tillsammans norrut, med några korta pauser på vägen för att stämma av att alla har det bra i sina kajaker - och för att berätta om omgivningarna vi passerar - en ruin från Alvastra kloster och Ellen Keys hem för att nämna några. Och grottorna såklart! Någon gång under turen gör vi en paus för fika.
3

Återkomsten

Vi kommer tillbaka till hamnen, lagom trötta och förmodligen lite lyckligare än vi var när vi började. Tillsammans hjälps vi åt att bära tillbaka utrustningen och hänga allt på tork innan vi säger tack och hej - och välkomna tillbaka!

Hitta hit!

Hästholmens hamn ligger ca 3km söder om Omberg.

Med kollektivtrafik
Ta tåget till Mjöby och därifrån buss till Hästholmen. Bussen stannar uppe vid väg 919, och sedan promenerar man ca 500m ner till hamnen. I hamnen möts vi upp vid de mindre röda båthusen som ligger ut i vattnet.

Med bil
Om du kommer på E4ans sväng av vid Ödeshög och åk norrut mot Vadstena. Efter ca 6km sväng vänster ner på Hästholmen, hamnen ligger vid vägs ände i Hästholmen. I hamnen möts vi upp vid de mindre röda båthusen som ligger ut i vattnet.

Vi tittar alltid på våra produkter och funderar kring hur vi kan göra dem mer klimatvänliga. Här beskriver vi hur vi tänkt kring denna aktivitet och vad vi hoppas kunna göra bättre i framtiden.

Vi hyr kajaker  och utrustning för den här paddlingen så den enda direkta klimatpåverkan som görs är våra bilresor till och från paddlingen.
Aktiviteten i sig har ingen som helst klimatpåverkan, istället är det bättre att uppleva Omberg från sjösidan med kajak och inte motorbåt - en annan fördel är att du kommer mycket närmare berget - och till och med in i de smalaste sprickorna. 🙂

Vad kan vi göra bättre?
Samåkning - samåk gärna hit med era vänner, då blir det också lättare med parkering. Om ni vill samåka med andra deltagare på turen, skicka oss ett mail i god tid och berätta varifrån så ska vi se om det kan gå att lösa.
Vi verkar för att busstrafiken ska utökas så att det ska bli lättare att resa hit kollektivt.

Har ni synpunkter på hur denna aktivitet kan göras mer klimatsmart?
Maila oss gärna dina synpunkter på info@woodsandwater.se

Lagom
Lagom
Lagom
Lagom
Lagom
Lagom
Lagom
Lagom
Lagom
Lagom
Lagom