Vårt mission, vår vision och vårt driv är att introducera och inspirera till en mer hållbar utveckling av turism och friluftsliv – för att framtida generationer ska ha samma tillgång till natur och friluftsliv som vi har idag.
Detta gör vi genom att:
- Vi introducerar till friluftsliv och olika friluftsaktiviteter
- Vi berättar historia, sagor och sägner om människor som levt på den här platsen före oss. Vi för berättelserna vidare till nästa generation och våra besökare.
- Vi väljer att arbeta med partners som i stort delar vår syn på hållbarhetsfrågor, vi är inte alltid överens, men har en öppen och respektfull dialog om det.
- Våra medarbetare är alla informerade om vad W&W står för och vill verka för och har valt att stå bakom det vi gör. De bidrar också med tips på vad som kan göras bättre.
- Vi har arrangerat workshops om hållbar turismutveckling för företag inom vår destination
- Vi föreläser på gymnasier, yrkesutbildningar, folkhögskolor och universitet om hållbar turismutveckling.
- Vi samarbetar och deltar i utvecklingsarbeten med de kommuner där vi verkar, och med den region vi är verksam inom.
- Vi har bjudit in och hållit i en gemensam workshop om hållbar turism för lokalinvånare, politiker och turismföretagare.
- Vi hänvisar journalister och reseskribenter till att besöka oss utanför högsäsongen för att minska trycket och sprida ut intresset för vår destination till andra tider på året.
- Under 2021 drev Linda på Woods & Water ett ideellt, nationellt initiativ som heter Let’s Meet & Talk med syfte att skapa dialoger för en mer hållbar utveckling av turism och friluftsliv. Resultatet blev en videoserie med med våra möten och samtal med företrädare för svensk turism och friluftsliv – avsnitten och mer läsning finns på www.letsmeetandtalk.se
- Vi marknadsför oss inte till, eller samarbetar med agenter, over-seas, av klimatskäl. Vi arbetar ca 90% med svensk marknad och 10% med våra grannländer.
- Vi hänvisar aldrig till flyg som transportmedel, vi gör inga pick-ups vid flyg och vi rekommenderar alltid våra gäster till att resa kollektivt med tåg, buss och närtrafik.
- Vi använder lokala guider.
- Vi informerar våra internationella besökare om Allemansrätten och dess skyldigheter och vi filosoferar ofta med våra svenska gäster om friluftsliv och allemansrättens innebörd.
- 10% av vår årliga vinst donerar vi till föreningar som verkar för friluftsliv och naturbevarande insatser.
- Vi källsorterar, såklart.
- Vi köper våra guidekläder second-hand samt från svenska klädföretag, dessvärre ej tillverkade i Sverige, något vi skulle vilja se mer av. (Vi har enstaka plagg från andra tillverkare)
- Vi geotaggar inte specifika platser, men berättar gärna inom vilket område vi befinner oss i.
- Endast små grupper. Aldrig fler än 15 pers, och helst inte fler än 8st. Vi vill inte att stora folksamlingar i skogen ska störa djurliv, andra besökare eller ens de egna inom gruppen.
- Vi beräknar årligen vårt ekologiska fotavtryck:
2019: ca 1,8 ton koldioxid
2020: ca 4 ton koldioxid (pga inköp av mountainbikes och fler jobbresor)
2021: ca 1,5 ton koldioxid (sålde bilen mitt under sommaren) - Vi marknadsför lågsäsongen mer än högsäsongen i syfte att sprida ut besökarna jämt över året.
- 15 juli 2021 sålde vi företagsbilen – sedan dess har 90% av alla guider tagit sig till/från jobbet till fots eller med cykel. Bil används vid enstaka tillfällen under året.
- Vi anpassar våra guidade turer efter kollektivtrafikens tidtabell för att förenkla för våra gäster att resa hit med buss och tåg.