Vårvandring över Omberg

Det är vår igen! Solen värmer mer för varje dag och den lilla snön som kom har snart smält bort helt – för nu – det hinner säkert komma några flingor till. Tänkte passa på att berätta lite mer i detalj om de olika aktiviteterna vi har igång och först ut är: Vårvandring över Omberg!

Årstiden: Våren

Blåsipporna kom redan för några veckor sedan och snart kommer både vitsippor och ramslök. Det är härliga veckor på berget! Under helgerna när det är fint väder är det många som besöker berget, så välj om möjligt en annan dag än soliga helgdagar. Vi brukar stanna för att plocka lite ramslök där det är tillåtet… Och provsmaka såklart, men tidigt på våren är smaken så stark att man nästan blir lite yr i bollen.

Ramslök – en aprildag

Minnesvärda vårvandringar

– Särskilt minns vi vårvandringen då vi mötte en räv på stigen. Det är inte ovanligt att vi ser rävar på nära håll, men just denna gång kom den springandes emot oss utan minsta tvekan. När den bara var två meter ifrån oss vek den av och lufsade vidare in i skogen.
– De gångerna vi passerar hav av ramslök och doften när vi vandrar fram på stigen omringade av grönska.
– En avslutande bastu i Borghamn efter en tidig morgonvandring över Omberg. 

På vissa ställen är det OK att plocka med sig lite ramslök hem!
Soligt vårhäng!

Vandringen med Woods & Water

Det här är en riktig favorit för oss – vandringen ÖVER Omberg, från söder till norr! Under den här vandringen börjar vi vid vindskyddet som ligger ca 200 meter väster om Ombergs Turisthotell – kommer ni med bil går det bra att parkera här annars är närmaste busshållplats i Hästholmen 2km söderut.

Vandringen över berget brukar ta mellan 6-7 timmar, inklusive de stopp vi gör för fika, lunch och berättelser om berget. Rutten är inte fast utan anpassas efter rådande situationer för dagen, det kan bero på väder, stigarnas kondition och gängets önskemål. Men garanterat blir det ett gäng fina utsiktsplatser och varierad vandring.

Omberg är ju rätt bergigt på sina ställen, det går upp och ner och stundtals kan det vara stenigt på stigarna. Det kan vara bra att känna till – så ni som hakar på, kom i stabila skog som sitter bra på fötterna – ex vandrings- eller joggingskor. Vandringskängor går givetvis också bra.

Ombergs historia och berättelser
Under vandringen får ni ta del av Omberg genom tiderna, ni får höra berättelserna om de som levt här före oss och om hur livet ter sig här idag. Det här berget har fått se och uppleva så mycket – kungatider, klostertider, konstnärstider och mycket mera. Det är också känt för sina magiska krafter och har i tusentals år dyrkats som ett heligt berg, ett hem för mytiska väsen.

Vandring bland vitsippor en vårdag på Omberg

Picknick

Under de här vandringarna ingår det även picknickpaket innehållande matig smörgås, frukt, lite snacks och något till fika som ex en muffins. Äppelmust och te eller kaffe. Picknickpaketet har våra vänner på Ombergs Turisthotell förberett till oss.
Om ni bokar in er på en vandring så kan ni vid bokningstillfället ange om ni har några allergier så löser vi det!

Under turen blir det två längre pauser – en för lunch och en för eftermiddagsfika.

Fikapaus!
Ramslökstopping!

Avslut i Borghamn

Vår vandring avslutas i Borghamn på norra änden av berget. Här finns café och boende på Borghamn Strand – superfint ställe precis vid hamnen. Här finns även en bastu på kajen – kanske en perfekt avslutning på bergsvandringen?
Härifrån kan man boka transport tillbaka till södra Omberg eller om man löser det på egen hand såklart. Vi hjälper gärna till om ni meddelar detta vid bokningstillfället. Vill man bo över här kan man läsa mer och boka på www.borghamn.com.

Goda picknicksmörgåsen från Ombergs Turisthotell
Vitsippornas tid på berget

Sugen på att haka på?

Under våren har vi turer regelbundet, ända fram till och med maj månad. Det går också bra att boka en privat tur för bara ert sällskap, något ni kan göra om ni är 4st eller fler.

Läs mer och boka via knappen nedan – eller hör av er till oss på info@woodsandwater.se eller 0730-289 290.

About Author

client-photo-1
Linda Staaf
Det är jag som driver Woods & Water of Sweden! Det är oftast mig ni har kontakt med vid bokningar och förfrågningar, och det är alltid jag som skriver inläggen här på sidan!