Trerätters i januari

Det här med utomhusmatlagning kan vara svårt. Eller väldigt lätt. Eller så blir det precis vad man gör det till. Om man inte är på tur med flera övernattningar så kan man ju i princip laga samma mat som hemma. Det blir ju svårare ju längre man är ute.
En annan utmaning är det med alla allergier och specialkost som finns idag. Vi i branschen brukar jämföra med hur det var för 20 år sen, då åt ju i stort sett alla allt, idag har majoriteten någon slags specialkost… Den här menyn är anpassad för den som inte äter vete, mejeri, ägg eller socker. 

I helgen blev det utomhusmatlagning – en trerätters. Som blev fyrarätters då vi firade med en extra efterrätt…. Så här blev det:

Tema: Trerätters meny för vinterlediga barn
Var: Dagstur till lokalt vindskydd med dagryggsäck.
Vilka: En vuxen och en 12-åring, plus bonusgäster som dök upp i vindskyddet. Vi skulle varit fler, men våra matgäster blev sjuka i natt.
Typ av matlagning: Öppen eld

Meny:
Förrätt: Bruschetta 
Baguette som värmdes på galler över eld, till det en mix av tomat, färsk basilika, pressad lime, hackad vitlök, flingsalt och peppar. Mozzarella vid sidan av. (Jag som inte äter vete eller mejeri skippade brödet och åt bara den goda tomat- och basilikasalladen)

Huvudrätt: Rotsaksknyten (ev med halloumi).
Potatis, morötter och rödbeta i grillfolie över elden. Halloumi som tillval. Kryddat med chili flakes och flingsalt. Dill i kokosmjölk som sås till, samt några av de överblivna tomaterna från förrätten. 

Efterrätt(er): Chokladpudding och Hajkish-banan.
Chokladpudding utan socker och mejeri – hur? Jo, med chiafrön, kakao, lite havregryn och kokosmjölk. Ska stå i kylen en timme innan, men det är ju kylskåpskallt ute nu så vi förberedde denna först, och ställde åt sidan. Supergod! Men det visst vi inte, så vi hade säkrat upp med banan i folie också, fast utan mjölkchoklad. Istället smälte jag kokosolja över elden och hällde i havregryn och kakao. Blandade ihop, snittade upp bananen och fördelade blandningen i. Värmde på över elden några minuter. 
Till det varm havredryck med kakao (och för en av oss marshmallows). 

Om ni har några frågor kring detta så hör bara av er!  / Linda, Woods & Water

About Author

client-photo-1
Linda Staaf
Det är jag som driver Woods & Water of Sweden! Det är oftast mig ni har kontakt med vid bokningar och förfrågningar, och det är alltid jag som skriver inläggen här på sidan!